Συνέντευξη του Χάρη Τζαμακλή στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο¨σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, στις 4 Δεκεμβρίου 2018.

«25 χρόνια το ίδιο πρόσωπο. Άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, και ο κ. Παπαδημητρίου παρέμενε ακλόνητος στη θέση του. Η θέση του προέδρου, -όχι του διευθυντή όπως ήταν ο κ. Παπαδημητρίου-, άλλαζε, έμπαιναν πρόσωπα της αρεσκείας κάποιων κυβερνήσεων. Ο κ. Παπαδημητρίου παρέμενε εκεί αμετακίνητος. Αυτό και μόνο για μένα, είναι σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά, ο ορισμός της δυνατότητας για διαπλοκή», σχολίασε επίσης.

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και αφορούν στον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Τζαμακλής σημείωσε πως είναι κυρίως το θέμα των προσλήψεων αλλά ένα σημαντικό κομμάτι σχετίζεται με την κατασπατάληση χρήματος για διαφημιστική καμπάνια καθώς «έχουμε διαφημιστική δαπάνη που αφορούσε κατεύθυνση μεγάλων ποσών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ». Το πόσο είναι αδιευκρίνιστο, ωστόσο ανέφερε ενδεικτικά πως το 2014, χρονιά για την οποία υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος για το που κατευθύνθηκαν τα χρήματα της δαπάνης, το ποσό ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ¼ κατευθύνθηκε σε συγκεκριμένο μέσο, στον όμιλο Κουρτάκη ενώ «σε επαρχιακά μέσα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, μόνο σε 4 πόλεις δόθηκαν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Σπυράκη η οποία έκανε λόγο για «φιάσκο πάνω σε φιάσκο», ο κ. Τζαμακλής σημείωσε πως «την αναμέναμε», προσθέτοντας πως «η λέξη φιάσκο συνοδεύεται πάντα από το γεγονός ότι δεν ασκούμε διώξεις, αλλά αυτό δεν είναι μέσα στην αρμοδιότητά μας, δεν είναι μέσα στη δυνατότητά μας». «Η λέξη φιάσκο σε συνάρτηση με τη μη σύσταση προανακριτικής δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει και με αυτό που πραγματικά εμείς μπορούμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζαμακλής, «ο κανονισμός της βουλής έχει πρόβλεψη για δύο ειδών επιτροπές, τις εξεταστικές και τις προανακριτικές. Η δική μας επιτροπή είναι εξεταστική, βάσει του κανονισμού της βουλής εμείς αξιολογούμε το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό και συντάσσουμε αιτιολογημένο πόρισμα, δεν έχουμε δυνατότητα ασκήσεως ποινικών διώξεων. Το πόρισμα αυτό θα το διαβιβάσουμε στην τακτική δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα είναι δουλειά της τακτικής δικαιοσύνης», σημείωσε και πρόσθεσε πως εάν η έρευνα της δικαιοσύνης «σκαλώσει» σε όνομα προσώπου το οποίο είχε υπουργική θητεία τότε θα το παραπέμψει στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής.

Με αφορμή τη δήλωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα πως δεν πήρε «ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο», ο κ. Τζαμακλής σημείωσε πως «το χρήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι κρατικό χρήμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιδοτείτο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατ’ αυτό διαφέρει με το Ντυνάν το οποίο δεν είχε κρατικό χρήμα». «Υπ’ αυτήν την έννοια αν έχουμε πχ διάπραξη αδικήματος απιστίας, μιλάμε τότε πλέον και για τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών του δημοσίου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, επισύρει ποινή μέχρι και ισόβια για όσους τυχόν κατηγορηθούν», σημείωσε αναφερόμενος στα μη πολιτικά πρόσωπα.