Ο Χάρης Τζαμακλής είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στην Κατερίνη. Γεννήθηκε το 1954 στην ίδια πόλη, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Εισήλθε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το έτος 1973 και αποφοίτησε το έτος 1978. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών αγοριών.

Από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα ως βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Κατερίνης και της Πιερίας.

Συμμετείχε ανελλιπώς στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Από το 1999 μέχρι και το 2014 εκλεγόταν συνεχώς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί επτά χρόνια, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας. Ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κατά την εξαετία 2006 – 2011 διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Ταμίας του πανελλαδικού προνοιακού σωματείου των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων (ΛΕΔΕ). Την διετία 2002 – 2003 διετέλεσε Πρόεδρος του προνοιακού σωματείου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης (ΛΕΑΔΙΚ).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας τον Ιανουάριο του 2015 και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας υπήρξε μέλος στις εξής Διαρκείς και Μόνιμες Επιτροπές της Βουλής (554 συμμετοχές συνολικώς):

α. Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

β. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,

γ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,

δ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος,

Επίσης, υπήρξε μέλος και εκ των συντακτών των σχετικών πορισμάτων στις εξής Επιτροπές.

α. Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ (36 συμμετοχές),

β. Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας (58 συμμετοχές),

γ. Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (13 συμμετοχές).

Τέλος, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (15 συμμετοχές), καθώς και της Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο (10 συμμετοχές).

Στην ίδια θητεία (Φεβρουάριος 2015 – Ιούνιος 2019) είχε δεκάδες τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε ως συντάκτης ή συνυπογράφων εκατοντάδες ερωτήσεις και αναφορές και εισηγήθηκε σχέδια νόμου.

Ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισπανίας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Τσεχίας. Με τη συνδρομή του η Πιερία και η Τσεχία (τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ολύμπου το έτος 2018) ανέπτυξαν στενότερους δεσμούς στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας αφορούσε την Πιερία. Με προτάσεις, ερωτήσεις, αναφορές, παραστάσεις σε Υπουργεία, πλήθος συναντήσεων με παραγωγικές τάξεις και φορείς κ.ά. αναδείχθηκαν οικονομικά και θεσμικά προβλήματα, καθώς και θέματα ολοκλήρωσης υποδομών ή δημιουργίας νέων. Για όλα, στο πλαίσιο του εφικτού, επιδιώχθηκαν λύσεις – για πολλά δόθηκαν, για άλλα όχι.