Χάρης Τζαμακλής
ΣΥΡΙΖΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
LEFT.gr
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
26-1-2016


Μήνυμα Χάρη Τζαμακλή για τα 72 χρόνια από τις εκτελέσεις στο Ελατοχώρι.

Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από την εκτέλεση στις 27 Ιανουαρίου του 1944 τριάντα δύο (32) κατοίκων του Ελατοχωρίου και την πυρπόληση του χωριού από τους ναζί κατακτητές. Επέτειος που θα εορτασθεί για να αποτιθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες.

Ως μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα θεωρώ ότι οι εκδηλώσεις αυτές παντού στην Ελλάδα έχουν ζωτική σημασία, συνιστούν αναγκαιότητα και ανάγκη. Μ’ αυτές στοχαζόμαστε και αναστοχαζόμαστε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιορίζουμε την εθνική και πατριωτική μας ταυτότητα, αντιλαμβανόμαστε το βαρύ ιστορικό φορτίο που κουβαλάμε, αναβαπτίζουμε τις αξίες και το ήθος μας. Κρατάμε το νήμα που μας συνδέει με τους προγόνους μας και τους απογόνους μας δίνοντας έτσι ακριβό νόημα στην ύπαρξή μας. Το οφείλουμε και στους παππούδες και στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Ως μέλος της Επιτροπής αυτής θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι το έργο της, δηλαδή η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων, θα συντελεσθεί και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την ηθική δικαίωση και αποκατάσταση των θυμάτων, για την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, για την προβολή και κατανόηση της αλήθειας για το ναζισμό.

Το Ελατοχώρι, όπως και όλες οι περιοχές της πατρίδας μας, πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στη ναζιστική θηριωδία. Τα αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων ήταν πολύ σκληρά, επειδή αυτή η αντίσταση έβαζε φρένο στις χιτλερικές ορδές και στα σχέδιά τους. Αυτή η αντίσταση και αυτές οι θυσίες είναι που μας κάνουν, τόσα χρόνια μετά, περήφανους.

Το Ελατοχώρι μπορεί και πρέπει να χαρακτηρισθεί Μαρτυρικό Χωριό με την προβλεπόμενη διαδικασία. Επαναλαμβάνω την προτροπή μου προς τον Δήμαρχο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης να εκκινήσει τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του Ελατοχωρίου και των άλλων πληγέντων από τη ναζιστική θηριωδία χωριών της Πιερίας ως μαρτυρικών.
Νέα & Ανακοινώσεις

« Επιστροφή στα Νέα & Ανακοινώσεις
Βουλευτής Πιερίας
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
​Μητροπόλεως 1
Αθήνα 10562
Τ. 210 370 9751 - 2
F. 210 370 9753
Κ. 6945891428

Ηφαίστου 9
Κατερίνη 60100
Τ. 2351028574 - 28324
F. 2351028576
2016 © Χαρίλαος Τζαμακλής